ZIMOWE PRZEPISY Z CBD

kubek z kawą

Niezależnie od tego czy jesteś dobrym kucharzem czy kompletnym amatorem, mamy nadzieję, że do swojego menu dodasz odrobinę radości płynącej z CBD. Zebraliśmy razem 3 proste przepisy, które zaspokoją Twoje słodkie jak i słone zachcianki. Do wszystkich przepisów sugerujemy dodać olej CBD jako ostatni składnik, aby uniknąć degradacji oleju podczas gotowania.

Wegańska mocha z miętą i CBD

mocha z miętą i CBD

Czas przygotowania i gotowania: 10 minut

Porcja: 2 kubki

Święta tuż tuż, nie ma więc nic lepszego niż gorący napój, który możesz wypić siedząc w fotelu, otulony ulubionym kocem, lub będąc na zewnątrz, ciesząc się zimową pogodą. Mamy dla Ciebie super szybki i łatwy przepis, którego wykonanie zajmuje mniej niż 10 minut, ale smakuje bosko! Przepis jest w wersji wegańskiej, ale bez problemu można zmodyfikować przepis i użyć produktów pochodzenia zwierzęcego.

Oferta powitalna

Specjalnie dla nowych klientów przygotowaliśmy poniższy kod rabatowy, uprawniający do 12% zniżki na pierwsze zamówienie.
* dotyczy wszystkich produktów Nordic Oil, za wyjątkiem zestawów.

Olej cbd 15%
Icons/UI/fast-delivery Szybka dostawa
Icons/UI/plant Stworzone przez naturę
Icons/UI/security Bezpieczna płatność

Składniki

350 ml mleka roślinnego (uwielbiamy mleko owsiane)

2 łyżeczki syropu miętowego

350 ml mocnej parzonej kawy

2 łyżeczki kakao w proszku

Ekstrakt z wanilii lub aromat waniliowy

Cukier (do smaku)

Olej CBD (dowolne stężenie) 

Do dekoracji

Posypka czekoladowa

Wegańska bita śmietana (lub śmietana kokosowa jako alternatywa, nie mająca charakteru mlecznego)

Wykonanie

Wlej mleko do rondla i doprowadź do wrzenia. Dodaj kakao w proszku, dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i pozostaw do zagotowania.

Dodaj zaparzoną kawę, syrop miętowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Jeśli lubisz słodkie napoje, możesz dodać łyżeczkę cukru. Jeśli się na to zdecydujesz, pozostaw miksturę na małym ogniu aż do momentu rozpuszczenia się cukru.

Podawaj napój w dużych kubkach. Do napojów dodaj kilka kropli ulubionego oleju CBD. Serwuj z bitą śmietaną i posypką czekoladową.

Napój gotowy. Usiądź wygodnie, rozkoszuj się i zrelaksuj!

Tradycyjna zupa dyniowa z CBD

zupa dyniowa z CBD

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 10-15 minut

Porcje: 2

Ten przepis na zupę dyniową jest inspirowany tradycyjnym indyjskim stylem gotowania, mieszania sezonowych składników jesiennych i ręcznie zbieranych przypraw. Dynie są doskonałym wyborem, który pomaga zmniejszyć wahania nastroju i poprawić zdrowie psychiczne.

Składniki

2 łyżki stołowe masła klarowanego lub ghee lub oliwy z oliwek

250-300g dyni 

1 średniej wielkości cebula 

5-6 ząbki czosnku

2-3 cm imbiru

500ml wywaru warzywnego / wody

Przyprawy

¼ łyżki stołowej kurkumy w proszku

½ -1 łyżka stołowa czerwone chili w proszku lub płatkach (do smaku) 

5-8 ziarnka pieprzu

½ łyżki stołowej nasion kminku

1 liść laurowy

2 goździki

½ łyżki stołowej cynamonu w proszku 

Sól do smaku

CBD

Olej CBD lub kryształy CBD

½ łyżki stołowej oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

½ łyżki stołowej miodu

Do dekoracji

Kolendra/ Pietruszka

Świeża śmietana 

2 cienkie plasterki jabłka

Alternatywa: prażone pestki dyni, grupo posiakane

Wykonanie

Pokrój cebulę, czosnek i imbir. Dynie pokrój w średniej wielkości kwadratową kostkę, aby zapewnić równomierne gotowanie.

Na płytkiej patelni rozgrzej masło klarowane lub ghee. Gdy masło się rozpuści, dodaj następujące składniki: nasiona kminku, liść laurowy, cynamon, posiekany czosnek, imbir, goździki i pieprz. Jeśli wolisz używać oliwy z oliwek, dodaj składniki, gdy oliwa się rozgrzeje..

Podsmażaj przez około 10 sekund, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka. 

Dodaj pokrojoną dynie i dobrze wymieszaj, aby smaki mogły się połączyć. Po jednej lub dwóch minutach smażenia, dodaj kurkumę w proszku, chili w proszku i sól do smaku. Dobrze wymieszaj.

Dodaj bulion warzywny lub wodę i przykryj patelnię. Gotuj przez 5-7 minut, aż kostki dyni staną się miękkie.. 

Zdejmij z ognia i odstaw na 5-6 minut do ostygnięcia. Usuń liść laurowy z ugotowanego zupy i przenieś zawartość do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj. Po zakończeniu, wlej zmiksowaną zupę przez sitko do garnka. 

Doprowadź zupę do wrzenia jeszcze raz, gotuj przez 1-2 minuty i zdejmij z ognia.

Dodaj do zupy olej CBD lub kryształy CBD/CBG.

Udekoruj zupę cienkimi kawałkami jabłka w środku, posypać liśćmi kolendry/ kolendry/ pietruszki. 

Dodawanie kryształów CBD/CBG

Jeśli zdecydujesz się wykorzystać kryształy CBD lub CBG, przed dodaniem ich do zupy, należy wykonać dodatkowy krok. Podgrzej olej kokosowy w kąpieli wodnej. W małej miseczce połącz porcję kryształów CBD/CBG, podgrzany olej kokosowy i miód. Dobrze wymieszaj i połącz z gorącą zupą.

Pudding figowy z CBD

puding figowy z CBD

Czas na przygotowania: 45 minut

Czas gotowania: 20-25 minut

Porcje: 4-6 

Ten przepis jest prosty w wykonaniu i sprawdzi się jako dodatek do każdego spotkania. Obojętnie czy będzie to świąteczne spotkanie w gronie rodzinnym czy wśród znajomych i przyjaciół.

Składniki

375 gram posiekanych suszonych daktyli

375 gram posiekanych suszonych fig

2 kubki wody

1 łyżeczka sody oczyszczonej

100 gram (7 łyżek stołowych) masła w temperaturze pokojowej

250 gram cukru trzcinowego

2 jajka

625 gram mąki

75 gram startej gorzkiej czekolady

Masło do smarowanie foremek

Sos

500 gram cukru brązowego lub klonowego

500 gram kremówki

200 gram (14 łyżek stołowych) masła

Świeże figi

Olej CBD

Bita śmietana i lody waniliowe opcjonalnie

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Wlej wodę do średniej wielkości rondla, dodaj posiekane daktyle oraz figi. Na średnim ogniu doprowadź masę do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia, wymieszaj masę z sodą oczyszczoną. Odstaw do ostygnięcia na około 5 minut, następnie dodaj do blendera i zmiksuj.

Zmiksuj ze sobą masło i 250 gram cukru, aby uzyskać jednolitą masę. Dodaj jajka i dobrze ubij. Wsyp mąkę, puree daktylowo-figowe i czekoladę. 

Tak przygotowaną masę rozdziel za pomocą szpatułki na 4-6 foremek, wysmarowanych masłem. Nie należy wypełniać foremek do pełna (nieco więcej niż połowa). Włóż do piekarnika i piecz od 20 do 25 minut.

Przygotuj sos. Umieść średniej wielkości rondel na ogniu. Dodaj 500 gram cukru i śmietanki. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj masło i dobrze wymieszaj. 

Upieczone ciasto odłóż w foremkach na 10 minut do wystygnięcia. Pudding można  podawać w foremkach lub na talerzyku. Za pomocą noża odetnij wierzchołek ciastka, aby dodać kilka kropel oleju CBD. Każde ciastko polej szczodrze sosem. Dodaj świeże figi i lody waniliowe lub mocno ubitą śmietanę. Podawaj na ciepło.

Więcej naszych przepisów znajdziesz tutaj.

Poznaj innych użytkowników CBD
Chcesz poznać opinię i doświadczenia innych użytkowników CBD? A może chcesz podzielić się swoim doświadczeniem? Dołącz do grupy poświęconej CBD na Facebooku.

Autor: Magdalena Kolasa

Pochodząca z Lubelszczyzny, Magda od lat zajmuje się tłumaczeniami oraz tworzeniem treści. Ze światem CBD jest związana od ponad 4 lat, najpierw prywatnie, potem zawodowo. W swoich artykułach stara się w przystępny sposób wyjaśnić wszystkie zagadnienia związane z konopiami oraz CBD, bazując na swoim doświadczeniu i zdobytej wiedzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *